Etappe 2: MOVO installasjon dobler lagerarealet for JULA

  • Etappe 2: MOVO installasjon for JULA

Etappe 2: MOVO installasjon dobler lagerarealet for JULA

Mobile pallereoler kan være en smart løsning for bedrifter som har behov for mer lagringsplass, eller vil øke utnyttelsen av eksisterende lokaler, eller minske størrelsen på nytt areal.

JULA sentrallager i Sverige har nettopp startet på etappe 2 av sin lagerutvidelse, og valgte Mobile pallereoler MOVO fra Constructor.

I 1985 ble det første Julavarehuset åpnet i Skara, Sverige, med kombinert hovedkontor og sentrallager. Siden dengang har butikkjeden hatt stor fremgang, og i 2015 bestemte man seg derfor for å øke sitt lagervolum.

Valget av leverandør falt på Constructor, som installerte 55 000 pallplasser i JULA sitt lagerlokale. Nå innledes etappe to der antallet pallplasser kommer til å dobles. Tomas Görhed, salgsansvarlig i Constructor Sverige, forteller mer om hvordan det mobile pallereolsystemet kommer til å maksimere lagerets funksjonalitet.

110 000 pallplasser

Det nye lageret er et såkalt kompaktlager, med mobile pallereoler, som etter etappe to kommer til å inneholde 110 000 pallplasser. Løsningen gir nesten en dobling av sentrallageret sin totale kapasitet. Dette takket være JULA sin takhøyde på 10,3 m som har gjort at man kan stable 6 pallplasser i høyden i de fleste områdene.

-Kompaktlagring er en trend som blir stadig sterkere. Bedrifter vil få inn flere pallplasser på et mindre volum, og nettopp derfor har mobile pallereoler blitt et av Europas mest brukte system. Bare i Sverige finnes mer enn 100 installasjoner i både konvensjonelle lagermiljøer og i frysemiljøer, forklarer Tomas.

MOVO-systemet er elektrisk styrt og består av pallereoler, montert på skinner, og som klarer laster på opp til 24 tonn per vognseksjon. Vognene kan gjøres så lange man vil, noe som i teorien vil gi uendelig last. Alle skinner til JULA sine totale antall palleplasser ble installert i etappe en, og er dermed klare nå når man har startet på etappe to.

-De mobile pallereolene fungerer på samme måte som et arkiv der man skyver reolene mot hverandre for å åpne den gangen som skal benyttes. En kompakt lagring og oppbevaring som gjør at man kan få omtrent 80% flere palleplasser sammenlignet med et tradisjonelt lagersystem, sier Tomas.

Et integrert system

Den viktigste faktoren i etappe en i JULA-prosjektet var, ifølge Tomas, å oppnå en høyere lagringstetthet, samt å koble opp systemet til JULA sitt egne WMS-system. Tidligere hadde en tekniker fra Constructor sin fabrikk i Tyskland utviklet en modul som koblet sammen WMS-systemet med kontrollsystemet fra Siemens, som skulle styre MOVO-vognene.

-All styring og plukk av produkter skjer idag via JULA sitt WMS-system som koordinerer plukktruckenes ferd rundt i kjøregangene. Dette har gjort det smidig for JULA å håndtere plukk, og på den måten har MOVO vært et gunstig varg, da de kan maksimere lagringsplassen. Når enkelte ganger står åpne, sikrer avansert sensorteknikk og ulike styrefunksjoner smidig manøvrering og absolutt sikkerhet, avslutter Tomas.